Spelen

De IVN Slootjesdagen in Twente | Waterdiertjes zoeken bij Arboretum Poortbulten

  • By
  • 16 juni 2019
  • Sticky
IVN Slootjesdagen - Allespruitennaarbuiten.nl

Het is zondagochtend 10.00 uur, het is prachtig weer en op het laatste moment besluit ik dat we naar de IVN Slootjesdagen gaan. Ieder jaar worden de IVN Slootjesdagen georganiseerd om op die manier kinderen en hun (groot)ouders bewust te maken van hoe belangrijk water en de slootjes zijn. Op verschillende plekken in Nederland wordt dit evenement georganiseerd en wij besloten om mee te doen bij het Arboretum Poortbulten in De Lutte.

Onderwatersafari: op zoek naar waterdiertjes

Bij de ingang krijgen we boekjes mee met uitleg, heel veel informatie en verschillende leuke opdrachtjes. Met de regenlaarzen aan en vol goede moed lopen we richting het moerasgebied. We komen terecht bij een grote vijver met de allermooiste waterlelies. Er liggen schepnetjes klaar, emmers en heel veel onderzoeksmaterialen.

We pakken een schepnet en een emmer, vullen de emmer met water uit de vijver en gaan vervolgens op onderwatersafari. Met het schepnet gaan we door het water, over de bodem en onder de waterlelies door. De ene keer ‘vangen’ we niks, de andere keer zit het schepnet vol met klei en verschillende kleine beestjes. In het boekje die we gekregen hebben zien we dat we onder andere kikkervisjes, waterspinnen, waterschorpioenen en wormen hebben gevangen. Ook zien we verschillende libelles voorbij vliegen en we hebben een onwijs leuke ochtend!

IVN Slootjesdagen - Allespruitennaarbuiten.nl

Onderwatersafari - Allespruitennaarbuiten.nl

Kikkers vangen tijdens de IVN Slootjesdagen

Terwijl we druk bezig zijn met het zoeken naar verschillende waterdiertjes, horen we ondertussen steeds meer kikkers om ons heen. Zo af en toe zien we wat verderop in het water een kikker op een lelieblad springen of er juist weer van af. Totdat een kikker binnen schepnet-bereik is en we zelfs een groene kikker vangen en even later nog een! Fenne durft ‘m zelfs een beetje aan te raken en is apetrots op zichzelf (en ik ook)! We maken er een sport van om nog meer kikkers te vangen en hebben echt een heerlijke ochtend.

IVN Slootjesdagen - Allespruitennaarbuiten.nl

Nog meer leren over de waterdiertjes

Als we klaar zijn met onze onderwatersafari kunnen we nog veel meer leren over de waterdiertjes. We kunnen ze bekijken onder een microscoop, we leren hoe ze kunnen ademhalen onder water, we kunnen bootjes maken van rietblad en we kunnen een oever schilderij maken. Het schilderij maken we door verschillende bloemen, planten, zand en andere ‘schatten’ te zoeken en deze op een stuk tape te plakken. Het wordt prachtig!

Tot volgend jaar IVN Slootjesdagen!

Wij vonden de IVN Slootjesdagen een enorm leuke (gratis!) activiteit georganiseerd door IVN Nederland. De vrijwilligers waren allemaal net zo enthousiast als wij, het Arboretum in De Lutte was ongetwijfeld de perfecte plek en onze kleuter vond het een enorm avontuur!

Volgend jaar zijn we er absoluut weer bij!

IVN Slootjesdagen - Allespruitennaarbuiten.nl

No Comments
Leave a Reply